Jag är fascinerad av hjärnan, den är så fantastisk. Vet du att människan inte har förändrats särskilt mycket på 12 000 år! Däremot har vår livstil förändrats ofantligt bara på 100 år.
Hjärnan har däremot inte förändrats nämnvärt varken på 100 eller 12 000 år! Vår hjärna är betydligt mer komplex än en mycket avancerad dator. Antalet hjärnceller är ungefär 100 miljarder, varje enskild cell kan kopplas till tiotusentals andra vilket innebär att det totala antalet kopplingar i hjärnan uppgår till minst 100 000 miljarder. Tusen gånger fler än stjärnor i Vintergatan eller galaxer i universum. Vi har med andra ord ett helt universum innanför pannbenet! Är inte det fascinerande! Gamla hjärnceller dör och nya bildas oavbrutet! Kopplingar skapas mellan celler och bryts om de inte används. Hjärnans arkitektur ritas om hela tiden och kopplingar ändras hela tiden. Varje gång du tänker en ny tanke så förändras hjärnan lite grann, din hjärna är inte likadan i dag som i går för du har träffat ny människor, haft samtal och tänkt nya tankar. Hjärnan är helt enkelt ständigt i processutveckling. Hjärnan behöver motion men inte den sorten som man kan tro, som att träna på korsord, minnesövningar och annan hjärngymnastik. Nej, det som tränat hjärnan är fysisk aktivitet, sudoku och korsord kommer inte ens i närheten av att ge hjärnan samma positiva påverkan som regelbunden fysisk aktivitet. Förvånande nog verkar hjärnan vare det organ som stärks allra mest när vi rör på oss! Det finns mycket intressant forskning på detta. Regelbundna promenader ger mätbara avtryck i undersökningarna och det visade att under det år som forskningen pågick hade testpersonerna hjärna blivit biologiskt yngre jämfört med kontrollgruppen. Även i praktiken visade sig skillnader i att ta initiativ, planera uppgifter och hålla koncentrationen hade förbättras hos deltagarna som promenerat.
0 Comments
Ibland förundras jag över mig själv och även andra. Varför sätter vi (jag och du) oss själva på undantag. Om jag vill göra saker som läsa en kurs, ta ett gympapass mm. så tränger jag lite då och nu undan det för jag tänker att de runt omkring mig (i mitt fall maken) blir lidande för att jag inte ägnar mig åt dem. Men frågar jag överhuvudtaget om deras åsikt, nej för det är min övertygelse att de vill ha mitt sällskap. Hm, det låter inte lite korkat när jag skriver detta men vad är det som gör att jag inte tycker mitt jag är lika viktigt. Jag menar om maken vill titta på OS så måste jag ju inte göra det om jag inte vill eller hur!
Att vända på sitt beteende är en bra början och att våga prata om det är ännu bättre. Maken klarar sig helt själv och jag kan sitta och skriva, läsa, sy eller ta ett yogapass utan att han ifrågasätter vad jag gör. Allt sitter i min egen hjärna så klart. Att bryta sina egna mönster och våga ta egna initiativ, ägna sig åt sig själv och egna intressen kan vara svårt och kräver träning. Framförallt handlar det om att ta bort ”skulden” för att jag inte är där hela tiden och förstå att de runt mig inte behöver mig hela tiden heller. Mycket har att göra med bekräftelsebehovet att vara behövd. Vad vi glömmer bort är att vi behöver oss själva med, jag behöver stå i centrum för mig själv. Känna behov av min egen fullkomliga uppmärksamhet, jag behöver lyssna inåt, känna efter mina egna känslor och förstå mig själv. Här menar jag inte att vara egoistisk utan snarare vara konstruktiv i sitt eget varande. Jag behöver reflektera över hur vill jag vara som människa, bli bemött av andra och förstå vad jag behöver för att vara den personen? Jag brukar säga att vi måste fråga hur andra vill bli bemötta för det är inte alls säker det är lika som jag vill bli bemöt förutom det självklara, med respekt! Generellt sätt vill vi nog alla vara gladare, lugnare och mer närvarande! För att bli det behöver vi koppla på den konstruktiva egoismen, ägna sig åt sig själv och sådant vi mår bra av. När vi har gjort det är vi redo att möta omgivningen, familj, vänner mm. på det sätt som jag helst önskar. Ägnar vi oss åt konstruktiv egoism kommer vi bli bättre på att glädjas åt andras framgångar. För är jag bra på att göra för mig själv så är det kul och spännande att se andra göra detsamma! Reflektion: Ordet egoism kommer av det latinska ordet ”ego” som betyder ”jag”. Att existera för sin egen skull är ett filosofiskt sätt att förklara ordet egoism. Denna mening läste jag i dag på nätet.
”Våga ta steget i en ny riktning för att växa och se världen på ett nytt sätt”. För mig fick den att tänka tillbaka och reflektera över mitt liv. Jag har ett flertal gånger bara stannat upp. Ställt mig och blåstirrat eller snarare helt tomt ut i fjära (säkert rakt in i ett skyltfönster eller en vägg) och funderat ”är detta allt”, ska jag göra detta resten av mitt liv. Är det verkligen detta jag vill göra, eller är detta ett liv att leva. Jag kommer speciellt ihåg en gång när jag var på väg från centralen till en kurs i SAP R3 (ett stort företagssystem som jag var superanvändare i ekonomi för). Jag hade rätt gott om tid så jag kunde strosa fram på Hamngatan mot Östermalm där kursen var. Helt plötsligt så stannade jag bara upp! Jag stod och tittade tomt i skyltfönstret och jag har ingen aning om vad det var för affär. Jag tänkte, livet måste ha något mer, av vilken orsak är jag här och vad ska jag ta mig för att komma till nästa nivå? En del skulle kanske referera till ett dataspel där du når olika nivåer efter att du klarat dem. Jag är inte så hemma i den världen men jag kan förstå det med nivåtänk. Bara det att nu har jag gjort detta och kan det, nu vill jag ha nya utmaningar. Jag vet nu att det är där jag tar första steget, bytter riktning och sedan varit på väg mot nya mål och nya utmaningar. Jag har brutit upp med gamla vanor, bytt jobb, flyttat, bytt land och även brutit upp förhållanden. Dessa steg har helt varit mina medvetna val men omvärlden har självklart påverkat mig mer eller mindre. Jag har lärt mig mycket under resans gång och självklart har även jag varit rädd och fundersam. Det som är intressant är att när jag hoppat så har det alltid funnits andra där som stöttat mig på vägen på olika sätt även om jag trott jag var ensam. Att våga är att förlora fotfästet för en stund, att inte våga är att förlora sig själv. - Sören Kirkegaard. Så ta steget ut i en ny riktning för att växa och se världen på ett nytt sätt. Personligt ansvar för allt jag gör, tänker och säger.
Vem styr mitt liv, sitter jag framför ratten eller har jag parkerat mig i baksätet. Allt handlar om ansvar för sig själv och sin egen utveckling! Besluten jag gör i mitt liv är mina egna och beslutar jag att någon annan ska ta herravälde över mig så kan jag inte skylla på någon annan heller, eller hur! När vi tar ansvar för våra val och handlingar tar vi också äganderätten över dem - vilket är en form av godkännande, att vara medveten och i nuet för de val jag gör och ta personligt ansvar för dem. Detta gäller självklart i allt för det gäller min personliga utveckling i jobbrelaterade så som i privata händelser. Jag kan heller inte dela mig i en värld som består av jobb och privatliv för allt påverkar mitt liv, min hälsa och min utveckling. Om någon del blir för mycket kommer bägaren rinna över, inkräkta på min tid och jag får prioritera för tiden är det enda som är helt jämlik vi har alla 24 timmars dygn. Det är mitt beslut hur jag fördelar den och här måste jag se till att vara medveten om mina beslut, för beslut tar jag hela tiden oavsett slutresultatet Vad betyder ordet sinnesro för dig?
Att vara lugn, ha balans i livet. Mental balans, själslig balans, trygghet i sig själv så jag kan behålla min sinnesro. När jag är i balans, har sinnesro då kan jag fatta de stora besluten i mitt liv. När jag har sinnesro kan jag njuta av livet på ett harmoniskt medvetet sätt i både tankar, känslor och kropp. Jag kan ta in sinnesintryck och bara vara här och nu. Det är när jag är i sinnesro jag kan acceptera det jag inte kan förändra (andra människor som ett exempel), det är då jag har mod att förändra det jag kan och har förmåga att se skillnad. Att glädjas i ögonblicket och acceptera motgångar som ett lärande på vägen. När jag har sinnesro har jag förmåga att skapa det vackra och fantastiska i min tillvaro. Det är här jag växer och har förmåga att utvecklas, se skönheten i de olika skiftningarna i livet. När jag har sinnesro lever jag i helhet med mig själv! Häromveckan skrev jag lite om ovanor, i dag handlar det om goda vanor och vad är då goda vanor. Sådant vi mår bra av!
Varför har vi då vanor, jo det spar tid och i stället för att varje gång analysera information innan vi tar beslut. Vi använder vanor som en slags automatisering av processen, ofta är det inte medvetna handlingar. Goda vanor är så klart bra och underlättar i vardagen, dessa vanor vill vi skapa eller se till att behålla men de dåliga ska vi försöka bli av med. För mig är vissa goda vanor en morgonrutin. Att vakna med ljuset underlättar mycket men är inte så förenligt under vinterhalvåret i Sverige. Jag vet med mig att jag behöver sova ca 7 timmar per natt för att må bra och då är det viktigt att komma i säng innan sömntåget går! Jag är morgonpigg som tur är! Startar morgonen med rumstempererad ingefärsdryck läser mitt livsmanus, dricker sedan grön te och efter det äter jag havregrynsgröt eller yoghurt med frön och frukt. Försöker att ta en lång promenad varje dag och på vintern är det extra viktigt att få dosen med dagsljus! Goda vanor är även att äta bra och gott, njuta av maten och skämma bort sig med goda grönsaker! Glädje, skratt och en avslappnad lugn atmosfär är viktigt. Medveten tillvaro kallar jag det där vi kan njuta av dofter, smaker, kärlek och vänskap! Så vårda dina goda vanor och utveckla dem på ett bra sätt! Finns det något misslyckande egentligen?
För mig är det ett lärande! Om saker inte går som jag tänkt mig så behöver jag titta över resultatet, vad var det som ledde till det resultatet. Kanske jag var ouppmärksam, tänkte jag rätt när jag funderade ut lösningen? Att reflektera över resultatet och hur jag kan göra nästa gång för att det inte ska hända igen är ett lärande för självklart kan jag inte allt första gången jag gör! Ett exempel är att lära sig en ny sång, alla toner, melodin, betoningar och rytmen. Här får jag öva, justera, öva igen, lyssna och justera tills jag hittat min ton i sången. Eller som att lära sig köra bil, vist blir det fel i början men vi behöver göra fel för att hitta rätt men inte är det att misslyckas! Att driva ett företag eller leda en grupp är individuellt, beroende på företagets form, gruppens storlek och sammansättning och jag som ledare. Vi gör inte exakt likadant för vi är olika, olika som individer och därför kan jag inte säga vad som är rätt eller fel, men vi kan lyssna, lära och justera så det blir ett ”lyckande” i stället! Rätten att kunna tala, tänka och agera som jag vill är frihet!
För att vara exakt så finns det självklart ingen koppling mellan den globala ekonomin och min frihet att tänka och göra som jag vill! Det finns inte heller någon koppling mellan världsekonomin och min förmåga att skratta, hoppa, dansa, chocka och glädjas heller plötsligt och utan varning. Jag kommer fortsätta att skratta, vara lycklig och ge av min egen positiva attityd! För Världen går inte under på grund av att jag älskar och mår bra! Världen går under av missunnsamhet, avundsjuka, krig och av medias fokusering på olycka och sorg! Nummer ett, om jag vill ha förändring måste jag förändra något!
Jag måste göra en åtgärd, det räcker inte med att ”önska förändring”. Jag måste leva förändringen med! För att leva en förändring behöver jag reflektera för att förstå! För att reflektera måste jag vara medveten, ha kunskap om, insikt eller uppfattning om vem jag är, vad jag upplever, vad jag tänker på och vad det innebär eller betyder för mig själv och ibland även för andra! Först då kan jag leva i förändring! Handling = Resultat Leva drömlivet, det är rätt mycket som att segla.
Du väljer din destination/resmål, hissar segel, gör mindre justeringar under resans gång och låta vinden göra allt hårt arbete. Med andra ord visualisera slutdestinationen, gör så lite som möjligt, gör små justeringar om det behövs under resans gång och låt vinden göra jobbet! Så ta steget mot din dröm och lev livet! |
FörfattareIréne Hellström ICC Coach Arkiv
Oktober 2018
Kategorier
Alla
|